Einar Kornerup A/S anerkender sin rolle og forpligtelse til at bidrage positivt til samfundet og minimere vores påvirkning på miljøet. Vi har formuleret politikker for centrale områder inden for samfundsansvar, herunder miljøpåvirkning, sociale forhold, menneskerettigheder, antikorruption og bestikkelse. Disse politikker er integreret i vores overordnede strategi og understøtter vores værdier om bæredygtighed og ansvarlig forretningsførelse.


Miljøforhold- og klimaforhold

Selskabet arbejder målrettet med at bidrage til en bæredygtig udvikling i byggebranchen.

Med udgangspunkt i FN’s verdensmål er der udarbejdet en bæredygtighedsstrategi. En central del af strategien er miljøpolitikken, der skal sikre, at forventede krav overholdes, og at iværksatte tiltag efterleves.

Vi har i regnskabsåret igangsat arbejdet med klimaregnskab for at styrke vores miljøpolitik og udforme effektive handlingsplaner.

Formålet med klimaregnskabet er at kvantificere og analysere Einar Kornerup A/S’ nuværende CO2-udledning samt andre miljømæssige påvirkninger for at kunne få et billede af, hvor Einar Kornerup A/S står og kan forbedre sig.

Arbejdet med klimaregnskabet er påbegyndt og markerer første skridt i en kontinuerlig indsats mod en mere klimabevidst og bæredygtig forretning. Den nye forretningsgang vil hjælpe os med at identificere, hvor vi har emissionsrisici, og klimaregnskabet vil give et solidt fundament af data, som kan anvendes til at opstille præcise måltal og langsigtede mål i miljøpolitikken og de tilhørende handlingsplaner.

På nuværende tidspunkt indsamles og struktureres data, der omfatter direkte og indirekte udledninger. Fasen indebærer en omfattende kortlægning af energiforbrug, transportudledninger og ressourceforbrug gennem værdikæden, hvilket vil danne grundlag for de måltal, Einar Kornerup A/S vil kunne rapportere på. Einar Kornerup A/S’ mål er at udvikle en datadrevet og resultatorienteret tilgang, der vil gøre det muligt at følge de miljøvenlige fremskridt og sikre en vedvarende bæredygtig udvikling.

Et af indsatsområderne har været selskabets energiforbrug på de mange entrepriser. Ledelsen har fundet det vigtigt at præge byggeriet i en positiv retning på netop dette område.

På flere entrepriser stilles der øgede krav til procesdokumentation i forhold til materialeforbrug, energiudledning, affaldshåndtering og ressourceeffektivitet. Det betyder bl.a., at der på udvalgte byggepladser er gennemført tiltag til at minimere transporten og det samlede brændstofforbrug. Dette vil danne grundlag for vores løbende arbejde med at reducere miljø- og klimapåvirkning og vil sikre, at tiltagene har en varig og positiv effekt på klima og miljø. Et andet fokusområde har været en generel minimering af affald og at få ændret ”smid væk kulturen” på byggepladserne. Det har bl.a. resulteret i et større fokus på kildesortering, samarbejdsaftaler med henblik på at genbruge materialer og tilbagelevering af restprodukter.

For at sikre udviklingen inden for området har ledelsen gennemført tiltag til styrkelse af organisationen i forhold til bæredygtighed, og samtidig er der indgået samarbejde med et eksternt konsulentfirma med henblik på i fællesskab at arbejde videre mod de kommende års krav til ESG-rapportering m.m. Vi forventer, at vi de kommende år gennem vores arbejde med de nye rapporteringskrav for store virksomheder, at vores miljø- og klimapolitik vil blive udviklet yderligere, og der vil blive skabt grundlag for at arbejde endnu mere målrettet med implementering af denne i vores forretning.


Sociale forhold og personaleforhold

Gennem medarbejdersamtaler, ledermøder, APV og whistleblowerordning arbejder vi med at identificere eventuelle risici forbundet med sociale forhold og personaleforhold. Vi har afholdt en lang række møder og samtaler med medarbejdere, ledergruppemøder samt gennemført APV-undersøgelse i regnskabsåret. Vores håndtering af risici eller hændelser knyttet til disse forhold følger vores politikker på området.

Selskabet har en mangeårig tradition for at fastholde medarbejdere igennem et helt arbejdsliv og iværksætter løbende initiativer, der understøtter et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. På funktionærsiden er der en gennemsnitlig anciennitet blandt selskabets ansatte på 10 år.

Einar Kornerup A/S har ambitioner om at rekruttere unge mennesker til byggebranchen. For at skabe et bredere kendskab til byggebranchens udvikling og muligheder opfordres bygherrer i samarbejde med Einar Kornerup A/S til at afholde arrangementer på byggepladser, hvor bl.a. det gode håndværk fremvises. Derudover iværksættes der i regnskabsåret en række tiltag på selskabets entrepriser med opfordring til at ansætte ufaglært arbejdskraft for at løfte det sociale ansvar. Arbejdsopgaverne vil blive tilpasset den enkeltes kompetenceniveau og kan omfatte byggepladsarbejde, rengøring m.v.

Initiativerne tager afsæt i selskabets politikker, der inden for hvert deres fokusområde har til formål at sikre ordentlige forhold for medarbejderne. I praksis via en række forbyggende principper og en systematisk tilgang til implementering bl.a. med involvering af HR og Kvalitets- og Arbejdsmiljøafdelingen.

Inden for sociale forhold og personaleforhold har selskabet formuleret følgende politikker:

  • Personalepolitik
  • Sygefraværspolitik
  • Politik for kønsmæssig sammensætning
  • Ligestillingspolitik
  • Rygepolitik
  • Trivselspolitik
  • Alkohol- og rusmiddelpolitik

  • Det er selskabets forventning, at politikkerne fortsat skal være et bærende element, og at de i deres ordlyd skal tilpasses den samfundsmæssige udvikling, således at de altid er tidssvarende.

    Lige muligheder

    Selskabet arbejder for at fastholde en inkluderende kultur, hvor alle - uanset køn - får et langvarigt arbejdsliv præget af respekt og lydhørhed.

    Selskabets organisationskultur udspringer tillige af en grundtanke om, at karrieremuligheder i Einar Kornerup A/S, herunder at opnå lederstillinger, er forankret i kompetencer frem for køn. Det afspejles i de kvalitative måltal, som fremgår af Einar Kornerup A/S’ ligestillingspolitik;

  • I Einar Kornerup A/S skal det underrepræsenterede køn opleve, at de udnytter deres kompetencer bedst muligt.
  • I Einar Kornerup A/S er kompetencer frem for køn afgørende for tildeling af stillinger i selskabets ledelsesorganer.

  • Kvalitative data fra medarbejdersamtaler viser, at Einar Kornerup A/S til dato er lykkedes med at opfylde måltallene. Det bidrager til, at koncernens talentmasse kommer i spil til samtlige ledelsesniveauer, hvilket forventes at have en positiv indvirkning på de kvantitative måltal for den kønsmæssige sammensætning inden udgangen af regnskabsåret 2027/28.


    Kompetenceudvikling - uddannelse og vidensdeling

    Selskabet afholder temamøder om faglige relevante emner, fagkurser, undervisning i it-programmer samt kurser i projekt- og økonomistyring.
    Nyansatte byggeledere gennemfører et flerårigt uddannelsesforløb med afsæt i en intern uddannelsesplan.
    Der er stort fokus på sidemandsoplæring fra erfarne senior projektchefer, projektchefer og entrepriseledere, og uanset anciennitet tilbydes eksterne kurser indenfor relevante emner, der kan løfte den ansattes faglige udvikling.


    Respekt for menneskerettigheder

    Selskabets ”Politik for menneskerettigheder” har til formål at bidrage til, at menneskerettighederne overholdes i alle forretningsaktiviteter. Det inkluderer alle led i selskabets værdikæde fra medarbejdere til underentreprenører, leverandører og rådgivere.

    I praksis implementeres politikken bl.a. via betingelser i EKB og EKBR (Einar Kornerup A/S’ betingelser for underentreprenører og leverandører / Einar Kornerup A/S’ betingelser for rådgivere). Heri er for eksempel underentreprenører forpligtet til dokumentere, at håndværkere er dækket af eller følger relevante danske forbunds overenskomster. Hertil kræves dokumentation for, at alle ansatte beskæftiget i Danmark har arbejdstilladelse og ansættelsesforhold, som er gældende for den aktuelle lokalitet iht. ILO-konvention nr. 94 - ligesom der er krav til øvrige ILO-konventioner samt overholdelse af lærlingeklausul.

    De fælles betingelser for henholdsvis underentreprenører og leverandører har tydeligt kommunikeret Einar Kornerup A/S’ krav og forventninger til samarbejder og skabt gennemsigtige sagsforløb i regnskabsåret, hvor det har været muligt for ledelsen hurtigt at agere på eventuelle afvigelser.

    Det er selskabets forventning, at omfanget af områder, hvortil Einar Kornerup A/S vil stille skærpede dokumentationskrav bl.a. i produktionskæden, vil være stødt stigende fremadrettet.


    Antikorruption og bestikkelse - forretningsetik

    Integritet og troværdighed er afgørende for at opretholde et stærkt omdømme og sikre langvarige forretningsforbindelser. Korruption og bestikkelse udgør derfor en trussel mod disse værdier og kan have betydelige negative konsekvenser for selskabet samt for medarbejderne og samfundet som helhed.

    Selskabets ”Politik for antikorruption og bestikkelse” tydeliggør, at selskabet har en nultolerance over for antikorruption og bestikkelse.

    Formålet med politikken er at forhindre enhver form for korruption og bestikkelse internt såvel som i vores samarbejder med eksterne parter herunder offentlige og private kunder, leverandører, offentlige myndigheder med flere.

    Selskabets ledelse har fra tilbudsfasen indgående kendskab til de enkelte entreprisers økonomi. Minimum hvert kvartal evaluerer ledelsen og den projekt- ansvarlige den enkelte entreprises økonomiske forløb, hvorved ledelsen får en omfattende redegørelse og fuld gennemsigtighed. Desuden er der løbende ledelsesmæssig involvering og tilstedeværelse på selskabets forskellige byggepladser. Der har i regnskabsåret ikke været identificeret brud på vore politikker.

    Alle ansatte skal - uanset deres position - være bevidste om deres ansvar i forhold til at identificere og modvirke korrupt adfærd samt handle i overensstemmelse med gældende lovgivning, selskabets politik og etiske retningslinjer. Det understøttes bl.a. af det tillæg til ansættelsesaftalen, som medarbejdere med tilknytning til udførelsen, skal underskrive, når de tiltræder. Heri oplyses de om regler i konkurrenceloven, og om at enhver form for overtrædelse kan medføre øjeblikkelig bortvisning.

    Medarbejdere har mulighed for at anmelde eventuelle krænkelser via Kornerup-koncernens whistleblowerordning, som blev indført i december 2023. En ordning som administreres i fællesskab med eksterne rådgivere. Der har for året ikke været registreret hændelser via vores whistleblowerordning.

    Vi forventer ikke at foretage ændringer vedrørende vores politik for antikorruption og bestikkelse det kommende år, medmindre vi mod forventning kan konstatere, at vores processer for identifikation af risici eller vores håndtering heraf ikke fungerer hensigtsmæssigt.