Mød Søren, som er timelønnet betonformand og bygningsstruktør i EK. Søren hedder Beck Jørgensen til efternavn og har siden 2005 taget hånd om mange af EK’s betonopgaver.

Det lå dog ikke lige i kortene, at Søren skulle arbejde med beton. Søren er udlært kok og arbejdede i 7 år som køkkenchef. Han valgte at stoppe i kokkefaget en fredag eftermiddag, og mandag morgen stod han på en byggeplads som betonarbejder. Her blev hans evner grundigt afprøvet, idet han blev sat til at hugge beton i 7 ½ time de første par dage. I to dage gik Søren direkte hjem i seng uden at tage hverken tøj eller støvler af.

Det er 30 år siden, og Søren blev i faget trods den hårde opstart. Efter 5 års erfaring på byggeplads tog Søren struktøruddannelsen på skole på kun ét år som voksenlærling. Det kunne man dengang. Den fremherskende tankegang på det tidspunkt var, at de ufaglærte betonarbejdere kunne lære det, de skulle bruge på arbejdspladsen og ved at gennemgå korte AMU-kurser. Sådan er det ikke længere. Mindre manuelt arbejde, mere komplekse byggeprocesser, større ansvar til den enkelte samt ikke mindst behov for øgede kompetencer satte struktøruddannelsen på dagsordenen i branchen, og de første hold begyndte efter sommerferien i 1991.

Søren lagde dengang en plan om, at han skulle tilbage til kokkefaget, men den plan ændrede sig undervejs, for han er kommet til at holde rigtig meget af betonfaget. Som struktør er man ude i det fri hver dag, har kontakt med mange mennesker, og opgaverne er alsidige, nævner han. Søren har arbejdet med både beton, træ, stål og jern i faget. Han har udført opgaver indenfor nybyggeri og renovering – senest nybyggeri for Novo og renovering af Tjørneparken i Rødovre, hvor 198 rækkehuse er renoveret over 3 år.

Søren kom med erfaringer fra sin tid som køkkenchef og kunne bruge dem, da han blev formand for ca. 16 år siden. Det handler om at kunne bevare overblikket i spidsbelastningsperioderne, at skabe holdånd og have respekt for alle – også fagene imellem. Jeg er nok den gammeldags type, der godt kan være lidt kontant indimellem, erkender Søren, men det mener han også, der er behov for.

De første par år som betonarbejder var i andre entreprenørvirksomheder, men i 2005 blev han ansat i EK. Søren fremhæver ånden i virksomheden, som bærer præg af, at mange af kollegerne har haft lange ansættelser. Virksomheden har en flad struktur, og man aldrig bleg for at give en hånd med i det fysiske arbejde på trods af fagskel, og det har han ikke oplevet så mange andre steder.

Når Søren ikke arbejder som struktør i EK, tager han sig en sejltur. I Jyllinge, hvor Søren er opvokset, blev man enten fodboldspiller eller sejler, fortæller han. Jeg købte en båd, og det har jeg aldrig fortrudt. Det er her Søren samler kræfter til forhåbentlig mange nye spændende opgaver på EK’s byggepladser.